Graffiti Blog

Graffiti blog mindenkinek, akit foglalkoztat a téma. Képek, videók, hírek, cikkek, és még sok egyéb extra.

Szavazás

My Web Poll
Szeretnél sketch battle-t a blogon?

Igen
Nem

Címkék

Egy kis mondóka

2012.07.31. 17:21 Snar

Rengeteg graffitivel foglalkozó blog létezik e kerek világhálón. Biztos ti is ismertek egy jópárat, mint ahogy én is. Abszolúte nincs szándékomban rivalizálni egyikkel sem, én csak szeretném kipótolni azt, ami szerintem belőlük hiányzik. Biztos vagyok benne, hogy ha ezt olvasod, akkor téged érdekel a graffiti, és ha érdekel a graffiti, akkor vagy értesz hozzá, vagy szeretnél érteni hozzá. Ha szeretnél érteni hozzá, akkor sajnos ezekhez a blogokhoz hiába fordulsz, és itt jön el az, hogy kimondom: mától kezdve segítő kezet nyújtok a kezdő firkászoknak.
Szerintem kezdjük azzal, hogy megsúgok egy pár alapfogalmat.
(persze előbb kattints a "tovább" gombra)

Legalapabb:
Writer/firkász - Ez te vagy, illetve leszel, a graffitis. A "writer" magyar szlengben is eléggé használt szó, ezért fontos ismerni.
Crew/cru/krú - Így nevezik a csapatokat, mint például a TDF, GLK, EOS, MST, stb. Ezek a krúk általában olyan emberekből állnak, akik már évekóta ismerik egymást, és egymásra bízzák gyakorlatilag az életüket - soha ne állj össze olyanokkal, akiket alig ismersz, inkább vedd rá a legjobb, legmegbízhatóbb barátod/barátaidat, hogy ők is kezdjenek el graffitizni veled.

Ezek voltak a legalapabbak. Nézzük most kicsit a tudás és hírnév szerinti beosztásokat:
Toy - Így nevezik a nagyon kezdő writereket. Ők azok, akiknek még se hírnevük, se stílusuk, se ismeretségük nincs, csak van egy filccük, esetleg festékszórójuk, és gondolkodás nélkül mindent összefirkálnak.
Beginner - Ők is kezdők, csak már kicsit tapasztaltabbak, egy részük már krú tag, és egy picivel ismertebbek, mint a toy-ok.
King - Ezek a writerek már tapasztaltak, kivétel nélkül van a hátük mögött krú, ők a környék királyai, övék minden tisztelet.
All city king (ack) - Ők város szerte a legnagyobbak, országos, vagy akár nemzetközi szinten is elismertek (lásd Tish, Nikon, stb.)
Legend - Legendák, akik már évekkel ezelőtt All City King-ek voltak (lásd Seen, Cope2, Iz, Ja), de ma már inkább csak legendák, szinte nem aktívak, csak egy nagyon kis szinten, vagy csak a pénz és a hírnév fenntartása miatt firkálgatnak erre-arra. Nem tudom, hogy világszinten létezik-e az a fogalom graffitiben, hogy élő legenda, de sok ember szájából hallottam már, hogy pl.:"Igen, Tish egy élő legenda".

Ezek voltak a fokozatok, most egy kicsit az eszközökről:
Kanna - Ez a festékszóró, egy alap eszköz, minden writer használja. A neve az angol "can" szóból ered. Több féle létezik belőle, méretben is, és nyomásban is. Nagynyomású kannákat gyors akciókhoz használnak, illegális körülmények között, alacsony nyomásút pedig a szépen kidolgozott, lassú folyamatú, legális munkákhoz.
Mint már említettem, több méretben létezik, a sztandard a 400ml, de van ennél kissebb "zseb" kannák, illetve nagyobb, 500-600-750ml-es óriások. Az én kedvencem az Ironlak, de a Montana, Krylon, Rusto, Beat, Belton, Molotow is elismert márkák.
Filc - Ezt leginkább illegálisan működő writerek használják tagelésre (későbbiekben ezt is kifejtem). Rengeteg féle létezik ebből is, amiről a következő cikkemben fogok írni.
Cap - Ez a szórófej, amit a kannára teszünk. Magyarul is így hívják szlengben, nincs rá más kifejezés, esetleg fej, de nem nagyon hallottam így. Nagyon fontos dolog, mivel ez határozza meg, hogy milyen vékony/vastag vonalat húzzon maga után a kanna. Persze vannak még ezen kívül speciális cap-ek, de erről is fogok még írni.

Következő cikkemben még fogok írni az eszközökről és technikákról, de most essen szó magukról a graffitikről is.
Tag - Ez a writer aláírása. Ez egy gyors firka a writer nevével, vagy krújával, amit odaszór buszokra, villamosokra, meg gyakorlatilag mindenhova, tulajdonképpen egy üzenet, hogy "itt voltam.".
Throw up - Gyakorlatilag hasonlít a taghez, csak ez már két színből áll, de egyszerű betűkkel, gyors, elnagyolt, kidolgozatlan, ez is csak ilyen 2-3 perces munka szintén arról, hogy "itt voltam".
Wildstyle - Ez egy nagyon nehéz stílus, rengeteg színnel, nagyon bonyolult, tört, kapcsolódó betűkkel, sok év munkájába kerül, hogy az ember megtanulja ezt a stílust. Szinte csak legálban csinálják, mert nagyon időigényes elkészíteni egy ilyet.
Burner - Ezek az igényesebb munkák, amik jól mutatnak, többnyire illegális munkákra használják, mert legálban bárki tud burnert csinálni.
Rock / rockolás - Amikor te, vagy a bandád mentek végig az utcán, és mindenhova írtok, amit csak láttok. Eléggé kockázatos, de nagyon érdekes, városok kisutcáin nagyon nagy feeling, de legyetek óvatosak :)

Hát, a mai cikkbe ennyi fért, holnap írok pár sort az eszközökről és a technikákról, majd szép lassan lépésről lépésre megtanulhatjátok a szakmát. Ne siessétek el, rengeteget gyakoroljatok papírra, és ne nézzetek semmilyen ABC-t a neten, találjatok ki sajátot, mert g*ci dolog más stílusát felhasználni. Ha bármi kérdésed van, kommentelj. Peace!

Szólj hozzá!

Címkék: graffiti

A bejegyzés trackback címe:

https://graffblog.blog.hu/api/trackback/id/tr64688925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása